‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Wielkie gotowanie podczas letnich tras koncertowych

Od wielu lat mam przyjemność być szefem letniego gotowania i wraz z moim kulinarnym teamem co roku przygotowywać dania podczas letnich tras koncertowych. Każdy wakacyjny weekend spędzamy wówczas w innej części Polski, w każdą sobotę i niedzielę jesteśmy w innej miejscowości, rozkładamy scenę, na której odbywają się koncerty oraz towarzyszące jej koncertowe miasteczko.

Wszystko zaczęło się od Lata z Radiem i gotowania zup w wielkim garnku o pojemności 5100 litrów. Następczynią garnka była mega patelnia, która umożliwiała przygotowanie 1,5 tony jedzenia.

wielkie-gotowanie-1 wielkie-gotowanie-2

Od kilku lat podczas letnich tras koncertowych korzystamy z dobrodziejstw kulinarnego TIR-a zaprojektowanego przez członka naszej kulinarnej ekipy - Krzysztofa Baranowskiego.

wielkie-gotowanie-3 wielkie-gotowanie-4

Po zakończeniu kilkuletniej przygody z programem Lato z Radiem nadszedł czas na kolejne wakacyjne projekty. Było to Koncertowe Lato 2005 i 2006 - muzyka najlepsza pod słońcem (z radiem RMF FM i tygodnikiem Naj), następnie Przebojowe Lato 2007 i 2008 (z Radiem ZET, tygodnikiem NAJ i telewizją Polsat) oraz Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala.

No i nastał rok 2010 - rok szczególny. Do radiowej Jedynki powrócili bowiem Roman Czejarek i Zygmunt Chajzer. Obaj Panowie prowadzili także letni cykl koncertów Lata z Radiem. Do teamu sprzed lat powróciłem również ja, ponownie serwując przepyszne dania słuchaczom letniej trasy koncertowej Lata z Radiem 2010.

W roku 2011 ponownie gotowaliśmy podczas Lata z Radiem. Była super muzyka, fajni ludzie i oczywiście pyszne jedzenie serwowane w ilościach tysiąca porcji podczas każdej z imprez...

wielkie-gotowanie-5 wielkie-gotowanie-6


W latach 2013 i 2014 Robert Sowa wraz z teamem kulinarnego TIRA gotował, a w zasadzie grillował podczas letnich imprez "Złote Przeboje na wakacjach". Poniżej bliższe informacje na temat ostatniej trasy. Oj działo się, działo...

Od 7 czerwca do 30 sierpnia 2014 trwała tegoroczna letnia trasa koncertowa z cyklu ZŁOTE PRZEBOJE NA WAKACJACH – czyli „Zdrowe i bezpieczne wakacje. Imprezy zorganizowano w 11 polskich miastach - Warszawie, Pobiedziskach k.Poznania, Ślesinie, Ząbkowicach Śląskich, Wejherowie, Kętach, Świnoujściu, Mielnie, Giżycku, Świeradowie Zdroju i Częstochowie.

Trasa "Złote Przeboje na wakacjach" odbyła się pod hasłem "Zdrowo i bezpiecznie". Okazała się jedną z największych tras tego lata. Podczas naszej podróży po Polsce, która trwała ponad 2 miesiące, odwiedziliśmy 11 miast i łącznie przejechaliśmy 6132 km, co daje ponad 1000 godzin spędzonych w drodze. W tym roku bawiło się z nami ponad 120 tys. osób, a największą frekwencją cieszył się koncert finałowy w Częstochowie, na którym bawiło się ponad 25 tys. uczestników.

wielkie-gotowanie-7

Na naszej scenie gościły takie gwiazdy jak: Kasia Kowalska, Urszula, Jacek Stachursky, Kombii, KULT, Ryszard Rynkowski, Andrzej Rybiński, Margaret, Loka, Turbo, Hey, a na wielkim finale zespół Bajm.

Poza częścią koncertową naszej trasy ogromne zainteresowanie wzbudziło kulinarne stoisko Roberta Sowy pod patronatem marki Prymat. Udało nam się nakarmić ok. 50 tysięcy głodnych urlopowiczów, a w tym celu zużyliśmy aż 5 ton mięsa i co ważne wszystkie posiłki były darmowe! Firma Kucharek i Smak w organizowanej przez siebie zabawie z Kołem Fortuny, rozdała ponad 12 tysięcy nagród, dodatkowo blisko 40 tysięcy przypraw oraz 77 tysięcy musztard. Łącznie we wszystkich 62 konkursach na naszej scenie wręczyliśmy 296 nagród 350 osobom, co oznacza, że warto przychodzić na nasze pikniki, być aktywnym i wygrywać.

wielkie-gotowanie-7

wielkie-gotowanie-7

Bardzo istotnym elementem Trasy było "Miasteczko Zdrowia", w ramach którego blisko 900 Pań mogło skorzystać z bezpłatnych badań mammograficznych w mammobusie ufundowanym przez ING Życie. Stoisko Nestle Health Science informowało o rozwiązaniach z zakresu żywienia przeznaczonych dla osób mających szczególne potrzeby żywieniowe wynikające z istniejących u nich chorób. Dla osób aktywnych na każdym pikniku była ustawiona siłownia na świeżym powietrzu, gdzie pod okiem trenera można było "posmakować" np. zumby. W ramach miasteczka zdrowia nowością na trasie było Stoisko E Zdrowie P1, zorganizowane przez Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia, mające na celu przekazywanie informacji odnośnie Internetowego Konta Pacjenta, e-Recepty czy e-Skierowania realizowanych w ramach Projektu P1.

wielkie-gotowanie-7

wielkie-gotowanie-7

wielkie-gotowanie-7

Dziękujemy wszystkim sponsorom za wsparcie, a Państwu za to, że tak licznie byliście z nami.

Źródło: złoteprzeboje.tuba.fm
Zdjęcia: DoradcaSmaku.pl, MusicArt

Galeria zdjęć