‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Pokazy kulinarne

W ostatnich latach zauważyłem spore zainteresowanie organizacją przeróżnych festiwali kulinarnych. Wiele polskich miast może pochwalić się cyklicznymi wydarzeniami kulinarnymi, które mają licznych zwolenników i wielbicieli. Z racji wykonywanego zawodu, często jestem zapraszany na tego typu imprezy, prowadzę je, organizuję pokazy połączone z degustacjami, uczestniczę w pracach jury podczas konkursów na najlepszą potrawę, czy restaurację regionu. Kulinaria stały się również stałym punktem imprez masowych organizowanych w związku z obchodami rocznic miast, lokalnych uroczystości i koncertów.

pokazy-kulinarne-1 pokazy-kulinarne-2

pokazy-kulinarne-3 pokazy-kulinarne-4

Pokazy to również jedna z ciekawszych form prezentacji produktów spożywczych, sprzętu kuchennego i wszelkich kulinarnych dodatków. Można oczywiście organizować tradycyjne prezentacje i godzinami opowiadać o zaletach tych produktów, ale nic nie zastąpi skwierczenia mięsa na patelni i nic tak skutecznie nie zachęci do zatrzymania się przy stanowisku promocyjnym, jak unoszący się zapach gotującej się potrawy, a potem możliwość jej spróbowania. Nie wszystko da się opowiedzieć, czasami lepiej więc to pokazać. Ta forma stała się bardzo modna i popularna. Od kilku lat z coraz większą częstotliwością jestem zapraszany do prowadzenia pokazów kulinarnych, co świadczy o ich skuteczności i popularności.

pokazy-kulinarne-5 pokazy-kulinarne-6 pokazy-kulinarne-7

Poniżej lista imprez, na których miałem przyjemność zaprezentować Państwu swoje umiejętności, organizując pokazy kulinarne:

- pokaz kulinarny i prezentacja "PrzyGotowanie do kariery" dla uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Usługowych w Rybniku (24 września 2012)
- prezentacja edukacyjna i pokaz kulinarny w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku (21 września 2012)
- pokazy kulinarne i degustacja 300 dań podczas imprezy "Powitanie jesieni" na warszawskich Polach Mokotowskich (23 września 2012)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 300 dań z karpia w Brześciu Kujawskim i Chodczu (2 i 9 września 2012)
- pokazy grillowe podczas "Wakacyjnego grillowania" w Sosnowcu (18 sierpnia 2012)
- impreza „Smaczna flądra” w Dźwirzynie – pokazy kulinarne połączone z degustacją 10.000 dań z flądry (14 lipca i 11 sierpnia 2012)
- pokazy kulinarne podczas "Dni Ryby" w Helu (28 lipca 2012)
- pokazy z degustacją dań rybnych w Węgorzynie (21 lipca 2012)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 300 dań z ryb słodkowodnych w Gostycynie i Topólce (29 i 30 czerwca 2012)
- pokazy z degustacją 300 dań rybnych w Barlinku (23 czerwca 2012)
- pokaz dla firmy Hortex (21 czerwca 2012)
- pokazy i degustacja 600 dań francuskich podczas imprezy "Napoleon ze smakiem" w Brodnicy Śremskiej (17 czerwca 2012)
- pokazy w Galerii Focus Mall w Zielonej Górze połączone z degustacją 600 dań (19 maja 2012)
- pokazy podczas Rydzewskiej Majówki 2012 z degustacją 500 dań (5 maja 2012)
- pokaz kulinarny podczas Gali „Produkt na medal 2011” Pani Domu (7 lutego 2012)
- pokaz kulinarny dla 100 osób podczas ”Rybnej Uczty” w Karczmie Chata w Lublinie (21 stycznia 2012)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 1000 porcji dań na bazie karpia w ramach projektu „Karp ma święta – i wiesz, co jesz” w Toruniu (21 grudnia 2011)
- pokazy kulinarne z degustacją 600 porcji dań w Galerii Focus Mall w Bydgoszczy (11 grudnia 2011)
- pokazy kulinarne i degustacja 200 dań podczas urodzin Galerii Rembielińskiej w Warszawie (10 grudnia 2011)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 1000 porcji dań na bazie karpia w ramach projektu „Karp na święta – i wiesz, co jesz” w Gdańsku (3 grudnia 2011)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją podczas imprezy „Piękno w zdrowiu” organizowanej przez magazyn Zwierciadło w Złotych Tarasach (5 listopada 2011)
- pokazy kulinarne i degustacja 2000 porcji dań rybnych podczas imprezy plenerowej „Powitanie jesieni z PO RYBY 2007-2013” w Kartuzach we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2 października 2011)
- pokazy kulinarne podczas 20. Targów Wykończenia i Wyposażenia Wnętrz "Wszystko dla domu” organizowanych przez Międzynarodowe Targi Szczecińskie (1 października 2011)
- pokaz kulinarny podczas konferencji eLDe Holding w Szczyrku (29 września 2011)
- pokaz kulinarny podczas ogólnopolskiej konferencji firmy Tupperware w Karpaczu (23 września 2011)
- pokaz kulinarny i wystąpienie w charakterze eksperta kulinarnego podczas konferencji prasowej inaugurującej projekt unijny „Teraz pstrąg” (20 września 2011)
- Profesjonalia Piwowarów i Barmanów w Lublinie – pokazy kulinarne z degustacją dla 500 osób (17 września 2011)
- Dni Karpia w Miliczu – pokazy z degustacją dla 100 osób (10 września 2011)
- Święto Chleba w Elblągu - pokazy kulinarne i degustacja 200 dań (4 września 2011)
- Dni Chocenia - pokazy kulinarne z degustacją dla 300 osób w ramach programu „Zdrowa Ryba” (21 sierpnia 2011)
- Festiwal Ryby w Ińsku - pokazy kulinarne połączone z degustacją dla 300 osób w ramach kampanii „Jedz ryby, będziesz zdrów” (15 sierpnia 2011)
- impreza „Smaczna flądra” w Dźwirzynie – pokazy kulinarne połączone z degustacją 10.000 dań na bazie flądry (17 lipca i 14 sierpnia 2011)
- pokazy kulinarne podczas III Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego „Kuchnia pachnąca tradycją” w Augustowie (24-25 czerwca 2011)
- pokazy grillowe połączone z degustacją podczas konferencji prasowej firmy Severin w Warszawie (15 czerwca 2011)
- pokazy kulinarne w ramach IV Forum Funduszy Europejskich – Siła Zmian, połączone z degustacją 760 porcji dań/ dziennie (6-7 maja 2011) - pokazy kulinarne połączone z degustacją podczas Promocji Nowego Mercedesa Klasy C (4 kwietnia 2011)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją podczas Targów Turystyki i Wypoczynku LATO 2011 (1-3 kwietnia 2011)
- pokazy kulinarne podczas otwarcia hali Bac Pol Cash&Carry w Rzeszowie (luty 2011)
- pokaz kulinarny podczas bankietu firmy Atlas (9 grudnia 2010)
- pokazy kulinarne podczas imprez organizowanych pod hasłem „Złap się na śledzia” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza we współpracy z radiem RMF Maxxx (4 imprezy w Krakowie, Poznaniu, Katowicach i Warszawie – 27 listopada oraz 4, 11 i 18 grudnia 2010)
- kulinarne show dla zmysłów w Restauracji Lemongrass w Warszawie na zlecenie Cranberry Marketing Committee (24 listopada 2010)
- organizacja pokazów i degustacji 1500 dań rybnych podczas Festynu Rybnego w Kętrzynie (30 października 2010)
- pokaz kulinarny dla firmy Pfleiderer Grajewo SA (14 października 2010)
- pokazy kulinarne podczas III Forum Funduszy Unijnych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa, w ramach kampanii promującej spożywanie ryb oraz degustacja 1000 porcji dań każdego dnia (1-2 października 2010)
- Festiwal Zalewajki w Radomsku (12 września 2010)
- pokazy kulinarne podczas konferencji „Nowe światło nad Bałtykiem” i uruchomieniu iluminacji świetlnej Latarni Morskiej w Niechorzu (25 lipca 2010)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją podczas IV Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” w Częstochowie (13 zerwca 2010)
- prezentacja ekskluzywnych produktów hiszpańskich na polu golfowym ROSA Private Golf Club w Konopiskach k/ Częstochowy (22 maja 2010)
- pokazy na rzecz środowisk osób starszych w Centrum Kultury w Ełku (8 maja 2010)
- „Gotowanie na polanie” w sierpeckim skansenie (impreza plenerowa adresowana do miłośników kuchni regionalnej, 2 maja 2010)
- pokazy kulinarne podczas imprezy „Bella Italia” organizowanej w Hotelu Sheraton w Sopocie (kwiecień 2010)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 600 dań na bazie łososia norweskiego podczas „Dni Naturalnej Żywności Natura Food” w Łodzi (październik 2009)
- Gotowanie z Gwiazdami w Złotych Tarasach w Warszawie – pokazy kulinarne z Karoliną Ryciak (dziennikarką TVN Warszawa), piosenkarzem Michałem Kwiatkowskim i aktorem Piotrem Zeltem (październik 2009)
- Profesjonalia Piwowarów i Barmanów w Kazimierzu Dolnym (wrzesień 2009) – promocja polskiego piwowarstwa, pokazy kulinarne i degustacja dań przygotowanych z piwem
- pokazy kulinarne z Vito Casettim, prezenterem telewizyjnym Hubertem Urbańskim i aktorem Wojciechem Majchrzakiem (Wola Park Warszawa, wrzesień 2009)
- Święto Róży w Kutnie (wrzesień 2009)
- Powiatowe Święto Sera w Ostrowie Wielkopolskim (czerwiec 2009) – pokazy kulinarne mające na celu promocję zdrowia i polskich serów pleśniowych Lazur
- pokazy kulinarne z Agnieszką Maciąg podczas Kulinarnej Majówki w warszawskim Centrum Handlowym Wola Park (maj 2009)
- pokazy kulinarne z Karolem Okrasą organizowane przez firmę Farutex pod hasłem „Kulinarne Inspiracje” – łącznie 5 imprez w Zielonej Górze, Bydgoszczy, Szczecinie, Krakowie i Lublinie (kwiecień-maj 2009)
- pokaz kulinarny podczas IV Festiwalu Kuchni Greckiej (kwiecień 2009)
- pokazy kulinarne połączone z degustacją 300 porcji dań podczas Jesiennej Uczty Smaków organizowanej w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu (październik 2008)
- Święto Wina w Środzie Śląskiej (wrzesień 2008) – pokazy kulinarne i promocja polskiego winiarstwa
- Dni Węgorzewa – promocja zdrowego odżywiania oraz spożywania ryb i owoców morza, pokazy kulinarne połączone z degustacją (lipiec 2008)
- IV Kulinarne Regaty Mojego Gotowania i Radiowej Trójki (Augustów, maj 2008)
- Kulinarna Majówka w Wola Parku (Warszawa, maj 2008)
- Festiwal Grillowania (Sopot, maj 2008)
- IX Międzynarodowe Górskie Zawody Balonowe (Krosno, maj 2008)
- pokazy dla uczniów szkół gastronomicznych (Katowice, Wisła, Kraków, Wrocław; kwiecień 2008)
- pokaz w Zespole Szkół Gospodarczych (Elbląg, marzec 2008)
- pokaz w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych (Toruń, marzec 2008)
- Festiwal Kulinarny w CH Klif (Warszawa, październik 2007)
- pokazy kulinarne podczas letniej trasy koncertowej Przebojowe Lato 2007 z Radiem ZET i tygodnikiem NAJ (wszystkie weekendy wakacji 2007)
- Taste of Warsaw (Warszawa, czerwiec 2007)
- 750-lecie Wodzisławia Śląskiego (czerwiec 2007)
- Festiwal Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku" (Częstochowa, czerwiec 2007)
- targi Polfish (Gdańsk, maj 2007)

Galeria zdjęć