RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

200 ml soku pomarańczowego
4 łyżki likieru pomarańczowego
75 g cukru
1 strąk wanilii
3 płatki żelatyny
400 ml śmietany
1 pomarańcza ze skórą
200 g słodkich jabłek
75 g suszonej żurawiny
2 gałązki mięty
Ponadto:
8 małych foremek (np. foremki do sufletów)

Przygotowanie

Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru i odparować do 100 ml. Strąk wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Miąższ i strąk wanilii oraz śmietanę dodać do syropu pomarańczowego i zagotować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym płynie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej na trzy godziny.
Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i delikatnie gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, otrzepać z wody, oberwać listki.
Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Serwować porcje ozdobione sosem żurawinowym i listkami mięty.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Pappardelle z serem Lazur, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

    Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

  • Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

    Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×