RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

6 obranych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
1 łyżka prażonych pestek dyni
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki siemienia lnianego
Sól czosnkowa
oregano
grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
200 g pokrojonej w cienkie plastry wędzonej piersi z kaczki
250 g konfitury z pigwy
2 łyżki prażonych migdałów
1 mały pęczek rukoli

Przygotowanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odcisnąć, połączyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkami, pestkami słonecznika i dyni, suszonymi pomidorami, otrębami i siemieniem lnianym. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, oregano i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki ziemniaczane przełożyć na talerz, podawać z plastrami wędzonej kaczki i konfiturą z pigwy połączoną z migdałami i listkami rukoli.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

    Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

  • Sałatka z pomidorów malinowych, arbuza i owczego sera bundz z sosem miodowo-miętowym i prażonymi pestkami dyni

    Sałatka z pomidorów malinowych, arbuza i owczego sera bundz z sosem miodowo-miętowym i prażonymi pestkami dyni

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×