RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym

Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

800 g fileta z sandacza ze skórą
2 kajzerki bez skóry namoczone w ½ szklanki mleka
4 łyżki śmietany 36%
Skórka z 1 cytryny
2 jajka
5 suszonych moreli
1 łyżka rodzynek
1 lampka białego wina
Sól
pieprz biały
przyprawa do ryb Prymat do smaku
Sos żurawinowy:
4 łyżki konfitury żurawinowej
50 ml czerwonego półwytrawnego wina
Sok z jednej cytryny
1 łyżka tartego chrzanu
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Dla otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.
Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka.  Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić. Tak przygotowaną rybę pokroić w plastry i ew. nadać jej kształty za pomocą foremek do pierniczków. Podawać z sosem żurawinowym i ciemnym pieczywem.

Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filety z pstrąga w sosie maślano-koperkowym z płatkami migdałów

    Filety z pstrąga w sosie maślano-koperkowym z płatkami migdałów

  • Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi

    Pieczone udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami podane z chrupiącymi pierożkami leniwymi

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×