RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pasztet z prawdziwkami i sosem z suszonych śliwek

Pasztet z prawdziwkami i sosem z suszonych śliwek

Składniki:

Liczba osób:

200 g wieprzowiny
200 g cielęciny
200 g wołowiny
100 g wątróbki cielęcej
100 g słoniny wieprzowej
100 g surowego boczku wieprzowego bez skóry
100 g białej bułki bez skóry
2 jajka
100 g cebuli
100 g prawdziwków
Sól
Przyprawy Prymat do smaku: czarny pieprz
gałka muszkatołowa
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
mielony imbir
Sos śliwkowy:
200 g suszonych śliwek
400 ml czerwonego
wytrawnego wina
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat

Przygotowanie

Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, pod koniec gotowania dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić 15 minut i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.
Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić, wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym i podawać z sosem śliwkowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym

    Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym

  • Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

    Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

  • Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

    Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×