RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Szaszłyczki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą

Szaszłyczki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą
Okazje:
Domowe party
Grillowe szaleństwo

Składniki:

Liczba osób:

300 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat
1 główka sałaty lodowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory bez skóry
1 pęczek świeżej mięty
1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula
1 starty i odciśnięty z nadmiaru wody ogórek
200 g jogurtu bałkańskiego
1 op. Tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat
1 cytryna
Sól
czarny pieprz Prymat

Przygotowanie

Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, lekko je spłaszczyć, nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do lodówki.
Jogurt dokładnie wymieszać z ogórkiem, przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku.
Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Kotleciki zgrillować. Podawać na sałatce skropionej oliwą z oliwek, z zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

    Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

  • Comber jagnięcy aromatyzowany rozmarynem podany z ragout pomidorowo-fasolowym

    Comber jagnięcy aromatyzowany rozmarynem podany z ragout pomidorowo-fasolowym

  • Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

    Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×