‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert na żywo w Radiu Kielce

W sobotę, 7 lipca, Robert wraz z Tomkiem Pawluskiem przygotował niezwykłe śniadanie w ogrodach Radia Kielce. Panowie na oczach publiczności przyrządzili dwa dania: szpinak z kurkami, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym na grzankach oraz racuszki kukurydziane z truskawkami i syropem klonowym.

Audycja "Śniadanie w ogrodzie" nadawana była na żywo w godzinach 9.05-10.00, a jej finałem była degustacja dań przygotowanych w trakcie programu przez gości, którzy wygrali radiowy konkurs.

Dziękujemy za  przemiły poranek :)


A jeśli macie ochotę na skosztowanie dań Roberta Sowy, zachęcamy do ich przygotowania. Oto wskazówki, co kupić i jak je przygotować :) Smacznego!

Szpinak z kurkami, wędzonym łososiem, sadzonym jajkiem i kremowym chrzanem

 
Składniki dla 4 osób:
4 kromki chleba wieloziarnistego
200 g plastrów wędzonego łososia
200 g  młodego szpinaku baby
400 g umytych, oczyszczonych i osuszonych kurek
2 łyżki klarowanego masła
2 posiekane ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanych kaparów
4 wiejskie jajka
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Do smaku: Sól morska, chili pieprz cayenne, tymianek, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na gorącej patelni, na klarowanym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i kurki. Po kilku minutach dodać szpinak, suszone pomidory i kapary, wymieszać i doprawić do smaku.
Kromki chleba zgrillować lub upiec w tosterze na złoty kolor.
Jajka usmażyć na patelni tak, aby żółtka pozostały płynne.
Na ciepłych kromkach ułożyć szpinak z kurkami, plastry wędzonego łososia, jajka sadzone i chrzan. Udekorować świeżymi ziołami.


 

Racuszki kukurydziane z truskawkami i syropem klonowym ze świeżą miętą
 
Składniki dla 4 osób:
2 szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki  mąki pszennej
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka
½ szklanki śmietany
3 jajka wiejskie
2 łyżki masła
200 g obranych, pokrojonych truskawek
1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
Do smaku: rozmaryn, pieprz cayenne, sól morska
Do dekoracji: świeża mięta
2 łyżki masła klarowanego
Lody waniliowe
4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajka zmiksować na jednolitą masę, dodając mleko, śmietanę i cukier z prawdziwą wanilią. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę kukurydzianą i pszenną, całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać masę, usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Truskawki podsmażyć na maśle z rozmarynem, pieprzem cayenne i syropem klonowym.
Racuszki podawać z truskawkami, polewając powstałym sosem. Udekorować listkami świeżej mięty i jagodami/ borówkami. Podawać z lodami waniliowymi.