‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 14: Sznycle z indyka z wędzonym serem

Sznycel z indyka to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Z serem wędzonym, ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi stanowi znakomity w smaku posiłek. Zobaczcie, jak to danie przyrządził Robert Sowa!

Indyk do Polski trafił prawdopodobnie ze Stanów Zjednoczonych. Jednak to tutaj przyrządza się go znacznie częściej niż za oceanem, gdzie obecnie serwowany jest od wielkiego święta. I bardzo dobrze, że polubiliśmy się z indykiem, bo nasze zdrowie na pewno na tym nie straci - w końcu indyk jest mięsem szczególnie docenianym przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę!

Sznycle z indyka z wędzonym serem

Składniki:
3 sznycle z indyka po 120 g
6 plastrów wędzonego sera
6 listków szałwii
2 małe ziemniaki
1 czerwona cebula
5 czerwonych pomidorów koktajlowych
1 łyżka Kaparów Smak
2-3 łyżki klarowanego masła
4 łyżeczki Musztardy kremskiej Prymat
Sól morska młynek Prymat
Pieprz ziołowy Prymat
Kiełki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w koszulkach przez około 20 min.
Sznycle z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy pieprzem ziołowym, solą morską i smarujemy musztardą kremską. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plastry wędzonego sera, tak aby przykryły całe mięso i po 2 listki szałwii. Spinamy wykałaczką, aby ser i szałwia nie spadły w trakcie obracania kotletów na drugą stronę.
Cebulę kroimy w piórka, pomidory na połówki, ugotowane ziemniaki na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło. Kotlety smażymy przez 3-4 minuty. Od razu do smażących się kotletów dodajemy przygotowane warzywa: ziemniaki, cebulę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą. Sznycle odwracamy na stronę z serem na około 30 sek. Po tym czasie przewracamy z powrotem na chwilę i zdejmujemy z patelni.
Układamy na talerzach wraz z aromatycznymi warzywami z patelni. Danie możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

Źródło: DoradcaSmaku.pl