‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 40 – chłodnik na kefirze z awokado

W poniedziałkowy wieczór, 13 maja, Robert Sowa przygotował w programie "Doradca Smaku" chłodnik na kefirze i jogurcie - z dodatkiem awokado i świeżego ogórka. To idealna propozycja na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty jeść ciepłych posiłków. Podajcie do niego chrupiące grzanki z pomidorami - będzie pysznie!

Chłodnik na kefirze z awokado i ogórkiem

Składniki:
Chłodnik:

Awokado - 1 sztuka
Cytryna - 1 sztuka
ogórek zielony - 1 sztuka
czosnek - 2 ząbki
natka kolendry - 1 pęczek
kefir - 300 mililitrów
jogurt naturalny - 3 łyżki
oliwa - 50 mililitrów

Serek:
twaróg półtłusty - 200 gramów
cebula czerwona - 2/3 sztuki
czosnek - 1 ząbek
natka kolendry - 1/3 pęczka
pomidor - 1 sztuka
oliwa - 20 mililitrów

Bruschetta:
Bagietka - 1 sztuka
słonecznik ziarna - 100 gramów
pomidor - 1 sztuka
oliwa - 50 mililitrów

Przyprawy Prymat do smaku:
sól morska
chili pieprz cayenne
czarnuszka
Przyprawa do Bruschetty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Chłodnik:
Awokado rozkrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Obieramy ogórek i kroimy na 3 części wzdłuż, wykrawamy środki z nasionami. Czosnek siekamy. Kolendrę siekamy. Do misy blendera wkładamy: jogurt naturalny grecki, zielony ogórek, czosnek, kolendrę, za pomocą łyżki wydrążamy awokado i dodajemy do reszty składników, dolewamy oliwy, doprawiamy solą, pieprzem cayenne. Wlewamy kefir, całość blendujemy na gładko (2–4 minuty).

Serek:
Do miski wkładamy 200 g twarogu i rozdrabniamy go widelcem, cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do twarogu. Czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Pomidor kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą morską i mieszamy. Doprawiamy czarnuszką, całość mieszamy. Dolewamy oliwę i dalej mieszamy.

Bruschetta:
Bagietkę przekrawamy na pół i przecinamy na 4 części, środek bagietki wyciągamy (tak, by powstało zagłębienie). Bagietkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy pestki słonecznika, prażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidor kroimy w kostkę i przekładamy do miski, wlewamy oliwę, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Wyciągamy grzanki. Na każdą grzankę nakładamy pomidory z oliwą.

Do głębokiego talerza wlewamy chłodnik, na środek nakładamy twaróg z pomidorami i czarnuszką, obok kładziemy grzanki, twaróg dekorujemy gałązką świeżej kolendry. Chłodnik i bruschettę posypujemy pestkami słonecznika.

Wskazówka: Awokado po przekrojeniu należy skropić cytryną, żeby nie sczerniało.