‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Sezon grillowy czas zacząć!

Piękna słoneczna pogoda to super motywacja do spędzania wolnego czasu w przydomowych ogródkach, na działkach i tarasach. W ciepłe dni chętnie spotykamy się z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu, wystawiamy stoły i delektujemy się coraz dłuższymi dniami.

Wiosna i lato to również czas, kiedy Polacy rozkoszują się potrawami z grilla. Szaleństwo trwa przeważnie do końca września, kiedy to zimne wieczory i noce ponownie zapędzą nas do domów. Ale póki co nie martwmy się tym, przygotujmy sprzęt, zaprośmy znajomych i do dzieła.

Co wpływa na sukces imprezy grillowej pod chmurką? Najważniejsze są oczywiście dwa aspekty - piękna, wcześniej zamówiona pogoda oraz odpowiednio dobrane towarzystwo ;-) Ważne jest też miejsce spotkania – tu zdecydowanie polecamy ogrody, działki, specjalnie wydzielone tereny leśne oraz brzegi jezior i rzek przeznaczone do biesiadowania. Odradzamy natomiast imprezy balkonowe, bo można w ten sposób zaprzepaścić budowane wiele lat relacje z sąsiadami i popaść w niełaskę.


Co na grilla? – to pytanie co roku zadają sobie miliony Polaków.

Jeśli chodzi o menu grillowe, w Polsce wciąż najpopularniejsza jest grillowa klasyka – marynowana karkówka, kiełbasy, kaszanka czy skrzydełka lub udka z kurczaka. I o niej oczywiście nie należy zapominać, ale warto również sięgnąć po inne produkty i postawić na nowe dania. Na grillu naprawdę można przygotować mnóstwo ciekawych potraw – od pożywnych, ociekających tłuszczykiem mięs, przez ryby i owoce morza, po lekkie i zdrowe warzywa. Wystarczy tylko szczypta kulinarnej wyobraźni i dobre chęci.

Na co warto postawić w sezonie grillowym 2019? Zdaniem Roberta Sowy zdecydowanie na ryby i owoce morza, które są delikatniejsze i zdrowsze od mięs, a często również łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.

Szczególnie polecamy uwielbiane przez Roberta macki ośmiornicy. Wystarczy zamarynować je w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami, wrzucić na 10 minut na grill, kilkakrotnie obrócić i gotowe.

Warto wrzucić na ruszt krążki kalmarów skropione cytryną i oliwą z odrobiną soli i cukru, wystarczą 2-3 minuty na grillu i gotowe. Kolejny rarytas to krewetki, które można zamarynować w oliwie, soku z cytryny i imbirze ze szczyptą chili. W takiej marynacie obtoczyć krewetki, nadziać na namoczone patyczki i grillować. Szaszłyki z krewetek można przygotować z owocami, np. z ananasem czy melonem. Krewetkom wystarczą 2-3 minuty grillowania z każdej ze stron.


fot. Prymat

Równie lekkie i pyszne jak owoce morzą będą grillowane ryby. Najlepsze będą oczywiście te świeże.  Robert poleca wybrać gatunki bardziej tłuste, zawierające kwasy omega-3 i omega-6, dzięki czemu po upieczeniu na grillu będą one soczyste i co ważne są też bardzo zdrowe. Warto postawić na halibuta, łososia, dorsza i sandacza. Większe ryby można przed zamarynowaniem i grillowaniem pokroić w dzwonka, a mniejsze w całości, grillując je w koszyczkach do ryb bądź w całości owinięte folią aluminiową. W środku można umieścić świeże zioła i plastry cytryny, które podobnie jak podczas pieczenia, nadadzą rybom orzeźwiający smak. Rybę można również posmarować masłem czosnkowym, oprószyć solą i pieprzem. Kolejna opcja to sos sojowy i odrobina miodu. Takie proste połączenia wystarczą 😊  Potem ok. 20-30 minut na grillu i możemy siadać do stołu.

Wystarczy pamiętać, że z owocami morza i rybami doskonale komponuje się wiele przypraw: sól, pieprz, czosnek, imbir, sok z cytryny, rozmaryn, tymianek, curry, czosnek, kolendra, natka pietruszki, papryka chili czy imbir. Dzięki ich dodaniu na grillu można przygotować wiele różnorodnych smakowo kompozycji z ryb i owoców morza.

Mięsożercy mogą przed grillowaniem owinąć rybę plastrami długo dojrzewającej szynki lub boczku, dzięki czemu zyska ona nieco mięsny smak, ale też będzie bardziej tłusta.


Polecamy również spróbowanie grillowanych warzyw. Bakłażan, cukinia, bataty, papryka, pomidor, kalafior, a nawet seler to idealni kandydaci na ruszt.

fot. Prymat

W przypadku warzyw, podobnie jak przy mięsach i rybach, przygotowania należy rozpocząć od ich umycia, oczyszczenia i wysuszenia. Potem, podobnie jak w przypadku innych produktów, trzeba nadać im nieco wyrazistości za pomocą marynat lub przypraw. Gama produktów, które możemy wykorzystać jest bardzo szeroka – od oliwy i ziół, poprzez sosy (bbq, vinaigrette, sojowo-miodowy, emulsje ziołowe lub sos pomidorowy), które podkreślą smak warzyw.

Co z czym podać? Potrzebujecie inspiracji – bardzo proszę! Robert Sowa chętnie Wam podpowie, czym oprószyć warzywa. Do cukinii polecamy czerwoną paprykę, może być łagodna, ostra lub wędzona – w zależności od Waszych upodobań. Klasyka do bakłażana, cukinii i papryki to oczywiście sól, bazylia i oregano. Te przyprawy zawsze doskonale się sprawdzą.

Koniecznie spróbujcie grillowanej kapusty pak choi, kapusty lub sałaty rzymskiej. Wystarczy posmarować ich liście rozpuszczonym masłem z czosnkiem i przyprawami, wrzucić na ruszt, przykryć, odczekać 3-4 minuty i gotowe. Będzie to doskonały dodatek do mięs.

Warzywa z grilla doskonale komponować się będą również z serami. Grillowany brie i camembert będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Można podać go np. z grillowaną bagietką i jeść maczając w serze niczym raclette. Na grillu można oczywiście przygotować oscypka z żurawiną, ser kozi, owczy lub krowi - każdy będzie pyszny. W opcji wegańskiej natomiast zamiast sera doskonale sprawdzi się tofu.


Boczniaki i pieczarki także polecają się na grilla. Mogą być podawane zamiast mięsa, ale także jako dodatek do mieszanki grillowanych warzyw lub np. w formie faszerowanej. Pieczarki lub portobello można nadziać mięsem mielonym z ziołami lub soczewicą z pomidorami i usmażyć na grillu z serem cheddar. Z mini boczniaków i warzyw można przygotować super szaszłyki. Boczniaki skropione oliwą lub sosem sojowym są tak pyszne, że zasmakują nie tylko wegetarianom, naprawdę warto spróbować.


fot. Prymat

A jeśli mięso, to jakie? To oczywiście zadanie specjalne, mające przełamać klasykę. Zatem nie liczcie na karkówkę, żeberka, burgery czy skrzydełka z kurczaka, chociaż naprawdę bardzo je lubimy. Po prostu chcemy pokazać coś nowego, innego, świeższego ponad to, co wszyscy niejednokrotnie jedliśmy. I piszemy to z całą świadomością, jako fani ww. specjałów, a także  kaszanki, kiełbasek i grillowanych plastrów boczku 😊No dobrze, więc co powiecie na grillowane polędwiczki wieprzowe nadziewane serem pleśniowym, drobiowe burgery albo combry jagnięce w pikantnej marynacie?


W ciepłe dni pamiętajcie również o napojach. Do grilla idealnie pasuje piwo, ale także różowe wino czy prosecco. Można również przygotować sangrię z owocami lub orzeźwiający spritzer z białego wina, wody gazowanej i owoców.

Można również przygotować słoje z lemoniadą lub wodą z owocami. Podpowiadamy kilka sprawdzonych połączeń smakowych: lemoniada arbuzowa z melisą i ogórkiem, woda kokosowa z limonką i miętą, woda z pomarańczą i cynamonem, woda z grejpfrutem i rozmarynem, lemoniada z malinami i lawendą, lemoniada z truskawkami i kiwi. Kolejne skomponujcie sami


Przed nami weekend majowy, a po nim mnóstwo wiosennych i letnich dni wolnych oraz sezon urlopowy. Zachęcamy więc do eksperymentowania i przełamywania grillowej klasyki. Czy nie cudownie byłoby zjeść i wypić za każdym razem coś innego? Zatem do dzieła, a właściwie do grilla!


 

Oto kilka grillowych propozycji Roberta Sowy. Życzymy smacznego! 

fot. Prymat

Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Składniki dla 4 osób:
4 steki z polędwicy wołowej
1 kg marchewek
Oliwa z oliwek
Ocet ziołowy
Czosnek granulowany, Tymianek , Cynamon, Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Marchewki obrać, pokroić na słupki. W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z mała ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek. Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut. Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut.
W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia. Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”. Podawać z frytkami i dipem cynamonowym.


 

fot. Prymat

 

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g piersi z kurczaka
4 gruszki
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. Marynaty grillowej klasycznej Prymat

12 plasterków sera oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat

Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sól, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka Chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.


fot. Prymat

Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem

Składniki dla 4 osób:
4 cukinie
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jaja
1 pokrojona w kostkę cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki Przyprawy do bruschetty Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g tartego sera żółtego
4 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środki, miąższ kroimy  w kostkę. W rondlu na oliwie smażymy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso i miąższ cukinii, dusimy ok. 5 minut. Dodajemy keczup, przyprawę do bruschetty i dusimy do miękkości mięsa. Farsz studzimy, mieszamy z jajkami i połową żółtego sera, nakładamy do wydrążonych cukinii. Cukinie układamy na tackach do grillowania i posypujemy pozostałą częścią sera. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie.


 

fot. Prymat

Grillowany filet z sandacza z sałatką z rukoli i pomidorów

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g filetu z sandacza
Przyprawa grill ziołowy Prymat
200 g rukoli
8 żółtych pomidorów koktajlowych
8 czerwonych pomidorów koktajlowych
50 g płatków parmezanu
4 łyżki orzeszków piniowych

Sos balsamico:
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Sok z ½ cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Filety z sandacza zamarynować w oliwie z dodatkiem przyprawy grill ziołowy Prymat i odstawić do lodówki na 4 godziny. Następnie upiec na grillu i ułożyć na rukoli. Danie udekorować pokrojonymi pomidorami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi, a następnie skropić sosem balsamico przygotowanym poprzez dokładne zmiksowanie wszystkich jego składników. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.