‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Znamy już finalistów konkursu Kulinarny Talent 2017!

Już niebawem - 6 kwietnia, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbędzie się 9. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

„Kulinarny Talent” został okrzyknięty IMPREZĄ KULINARNĄ ROKU 2016 w VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants.

W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych.
Do walki o miano „Kulinarnego Talentu 2017” staną (kolejność przypadkowa):
1/ Angelika Dąbrowicz
2/ Oliwia Janas
3/ Klaudia Kiełkowska
4/ Martyna Łukasik
5/ Daria Wesołowska
6/ Magdalena Wypych
7/ Franciszek Drzał
8/ Krzysztof Kowalewski
9/ Karol Procner
10/ Dominik Pyrka
11/ Maksymilian Smółka
12/ Michał Wątorek

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musi wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. Są to: filet ze skreia ze skórą, przyprawy firmy Prymat, produkty użytku domowego marki Stella <rękaw do pieczenia, folia aluminiowa lub papier do pieczenia>, mrożone warzywa lub owoce Oerlemans <szparagi zielone całe, brukselka, groszek strączkowy Pea Pods lub malina> oraz 20% śmietankę kulinarną Debic Culinaire Original 1L.

Tegoroczną edycję konkursu poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa.

„Kulinarny Talent 2017” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze… Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

W jury profesjonalnym zasiądą:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;
- Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;
- Tomasz Purol szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki". Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
- Patryk Dziamski szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

Jury degustacyjne obradować będzie w składzie:
- Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa
- Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.
- Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET
- Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek
- Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich.
- Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy
- Marek Jaszczak- Prezes Zarządu firmy Stella Pack S.A.; prywatnie miłośnik sportów rowerowych i żeglarstwa, znawca wina i smakosz kuchni śródziemnomorskiej.

Nadzór nad jury technicznym i degustacyjnym sprawować będzie Robert Wojnarowski – szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.

TAK BYŁO W ROKU UBIEGŁYM...


PODSUMOWANIE DOTYCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU 

Zgłoszenia do ośmiu edycji konkursu w latach 2009-2016 przesłało prawie 320 osób, ale w finałach wystartowało tylko 96 uczestników.

Prowadzący. Gospodarzami poprzednich edycji wraz z Robertem Sową byli: Agnieszka Hyży, Marta Kuligowska, Filip Chajzer, Paweł Pochwała, Bartek Jędrzejak, Joanna Jabłczyńska i Dorota Wellmann.

Degustacyjne jury gwiazd tworzyli: w 2016 roku - Ewa Wojciechowska, Katarzyna Dowbor, Mariusz Czerkawski i Jacek Kopczyński; w roku 2015: Weronika Książkiewicz, Anna Wendzikowska, Odeta Moro, Paulina Smaszcz-Kurzejwska i Łukasz Zagrobelny; 2014 - Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, Filip Bajon, Jacek Kret dr n. med. Michał Michalik; 2013 – Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Marcin Mroczek i Tomasz Iwan; 2012 – Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow i Roman Kołtoń; 2011 - Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe); 2010 – Ewa Wachowicz, Maciej Nowak, Zygmunt Chajzer; 2009 - Katarzyna Cerekwicka, Agnieszka Popielewicz i Ilona Felicjańska.

W jury profesjonalnym zasiadali: Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Józek Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała, Teo Vafidis, Filip Schmidt, Artur Świerżewski, Tomasz Pawlusek i Wiesław Bober.

Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Agnieszka Popielewicz, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.

Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).