‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa jurorem Top Chef

Wiosną na antenę Polsatu powraca "Top Chef" - jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie. W 8 sezonie programu uczestników oceniać będzie jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i zupełnie nowy w tym gronie – Robert Sowa.

Wśród polskich kucharzy osiągnął gigantyczną popularność. Od uczestników wymaga się: perfekcji, podejmowania ryzyka, kreatywności i przede wszystkim miłości do gotowania. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w niektórych z nich daje uczestnikom immunitet, a inne zadania kierują do dogrywki. Nagrodą główną jest prestiżowy tytuł "Top Chef" i 100 tysięcy złotych.

 

Wojciech Modest Amaro - najbardziej uznany polski kucharz na świecie, prowadzona przez niego restauracja "Atelier, Amaro" jako pierwsza w Polsce zdobyła i nadal utrzymuje prestiżową gwiazdkę Michelin. Pionier współczesnej kuchni polskiej i odkrywca zapomnianych smaków natury.

Maciej Nowak - teatrolog, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu i najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów "Podróże kulinarne Macieja Nowaka", które były publikowane w "Gazecie Wyborczej".

Ewa Wachowicz - jedyna kobieta w męskim gronie jurorów. Napisała 7 cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych, które sprzedały się w liczbie ćwierć miliona egzemplarzy. Producentka programu "Ewa gotuje", który od ponad 10 lat gości na antenie Polsatu. Właścicielka krakowskiej restauracji "Zalipianki Ewa Wachowicz".

Robert Sowa – jeden z najbardziej cenionych w Polsce szefów kuchni i restauratorów.W 2016 roku był gospodarzem emitowanego w Polsacie programu kulinarnego "Mój przepis na…". Jest autorem wielu książek kulinarnych i właścicielem dwóch autorskich restauracji w Warszawie: N31 i Z57.

Najbliższą edycję "Top Chef" poprowadzi Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.