‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa jurorem CHEF Culinary Cup 2017

W środę, 5 kwietnia 2017, pierwszego dnia 21. targów EuroGastro, Robert Sowa zasiadał w gronie jurorów II edycji konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego.

Formuła konkursu pozwalała uczestnikom konkursu na dużą dowolność. Organizator nie narzucał bowiem produktów obowiązkowych, ani talerzy, na których finaliści prezentowali swoje dania. Każdy szef mógł więc przygotować dowolne danie, bazując na swoim ulubionym produkcie. Jedynym warunkiem było użycie jednego z linii produktów CHEF.

Pierwsze miejsce w CHEF Culinary Cup, statuetkę oraz nagrodę pieniężną w wysokości 10 000 złotych – zdobył Bartosz Peter z Copernicus Toruń Hotel**** w Toruniu za danie: jagnięcina z mousseline z wędzonego boczku/ jus jagnięcy z karmelizowanej cebuli/ kremowy sos smardzowy/ “wędzona cebula” - cebulowe soubise w formie flanu/ szparag zielony - smardze/ karmelizowane białe szparagi/ jabłko piklowane - sałatka jabłko/ seler naciowy/ orzech włoski

Druga nagroda – statuetka oraz nagroda pieniężna w wysokości 7500 złotych – trafiła do Rafała Grzegorzka z Hotelu SPA Dr Irena Eris***** w Polanicy Zdrój (danie: comber z sarny z ragoût z aronii, topinamburem, łodygą brokułu i borowikiem)

Trzecie miejsce zajął Norbert Koch z Restauracji Moonsfera w Warszawie. W nagrodę otrzymał statuetkę oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 złotych (danie: Galtes de porc).

Jury przyznało również nagrodę specjalną za smak - w tej kategorii, podobnie jak w całym konkursie, najlepszy okazał się Bartosz Peter. Warto wspomnieć, że Bartek wygrał także tegoroczny  L’art de la cuisine Martell. To zdecydowanie jego czas - gratulujemy!

Konkurs poprowadziła Katarzyna Skrzynecka - znana polska aktorka, piosenkarka i prezenterka.

W gronie jury zasiadali:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury i patron konkursu CHEF Culinary Cup. Korporacyjny doradca kulinarny NESTLÉ, pomysłodawca i twórca wielu publikacji prasowych o tematyce kulinarnej, współorganizator wielu konkursów kulinarnych.
- Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
- Andrzej Polan - nie tylko człowiek z pasją do gotowania, ale i postać telewizyjna znana z uwielbianego przez Polaków kącika kulinarnego Dzień Dobry TVN oraz programu "Polska ze smakiem" emitowanego na antenie Kuchnia+. Prowadzi swoją autorską restaurację "Mała Polana Smaków" w Warszawie.
- Marcin Przybysz - Swoją przygodę z kuchnią zaczynał w restauracji „Kaiser”. Później, by podnieść kwalifikacje pracował w wielu restauracjach w Warszawie. Ze stolicy wyjechał do Londynu, gdzie doskonalił swoje umiejętności w 1-2 gwiazdkowych (Michelin) restauracjach w Londynie („Wild Honey” „The Ledbury” oraz ostatnio w „La Trompette”). Jego popisowym daniem jest homar. W 2012 roku zajął II miejsce w konkursie ogólnopolskim „Noble Night” w kategorii najlepsza przystawka. Obecnie Szef Kreatywny w restauracji Belvedere w Warszawie.
- Poul Gorell – szef kuchni odpowiadający za markę CHEFw Europie. Wywodzi się z rynku skandynawskiego, dokładnie z Danii. Jest jednym z twórców tych produktów.

Jury VIP NESTLÉ Professional:
- Artur Maciejewski - Country Business Manager – kierujący biznesem NESTLE Professional w całej Polsce
- Paul den-Dunnen - Regional Bus.Develop.Manager for Premium – opiekuje się marką CHEF w całej Europie
- Kamil Ezzat – Marketing Manager – który zdecydował się wdrożyć wspaniałą markę CHEF na rynek Polski.

Do zobaczenia za rok!