‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 5: Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym

Soczyste mięso podane z aromatycznym sosem na bazie porów i orzechów - to pomysł na udany obiad jednego z uczestników akcji "Mistrz Smaku". To także jedno z dań, które Robert Sowa postanowił przygotować przed kamerą i zachęcić nas do spróbowania wyjątkowego w smaku mięsiwa.

Duszona wieprzowina może być naprawdę pyszna - z odpowiednimi dodatkami smakuje niezwykle interesująco. Pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis na przygotowanie kruchej i soczystej w smaku, ale jeśli lubicie poznawać nowe smaki i nie obawiacie się kulinarnych eksperymentów, spróbujcie tego dania!

Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym

Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy rosyjskiej Prymat
3 łyżki Przyprawy do mięs Prymat

500 ml rosołu z kury
½ pora (biała część)
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 30%
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki pomidorów suszonych Smak
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
3-4 młode marchewki
Kilka listków natki pietruszki
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Imbir mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Olej wlewamy do miski, dodajemy dwie łyżeczki musztardy rosyjskiej, przyprawę do mięs i mieszamy. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na chwilę. Smażymy na patelni z obu stron przez około 5 min. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie - w temperaturze 180 °C przez ok. 1,5 godziny.
Marchewki gotujemy na półtwardo. Pora szatkujemy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora z czosnkiem. Po chwili wlewamy wino, śmietanę i mieszamy. Gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz rozgniecione i posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku imbirem.
Upieczone mięso wykładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Kroimy w plastry. Mięso podajemy na sosie porowo-orzechowym. Danie dekorujemy ugotowanymi marchewkami i listkami natki pietruszki.

Źródło: DoradcaSmaku.pl