Cielęcina

Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie jej składniki i doprawiając do smaku.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

Zobacz więcej
Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

Umytą, oczyszczoną i osuszoną górkę cielęcą natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 6-8 godzin. Posiekaną szalotkę podsmażyć na maśle, dodać wino i koniak, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Dodać konfiturę z róży, biały krem balsamico, zagotować i doprawić do smaku.
Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażyć na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.
Górkę cielęcą usmażyć dokładnie z każdej ze stron, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu mięso należy delikatnie pokroić i ułożyć na aromatycznym sosie różanym. Podawać z włoskimi gnocchi, tartym parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Zobacz więcej
Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć dokładnie wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane żeberka obsmażyć, a następnie dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę. Całość dusić do miękkości. Jabłka i gruszki podsmażyć na maśle z miodem, śliwowicą i przyprawami. Żeberka ułożyć na blasze do pieczenia, posypać aromatycznymi jabłkami i gruszkami i zapiekać 15 minut w temperaturze 180˚C. Sos powstały podczas duszenia mięsa zmiksować wraz z warzywami, przecedzić i doprawić do smaku. Sos wylać na talerze, ułożyć na nim żeberka z jabłkami i gruszkami. Całe danie udekorować owocami granatu.

 

Zobacz więcej
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić je w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Mięso ułożyć na plastikowej folii, przykryć folią również od góry i rozbijać tworząc duży sznycel o grubości ok. 3 mm. Sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i masło, sznycle smażyć początkowo na dużym ogniu z obu stron, a po zrumienieniu zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną.

 

Zobacz więcej
Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

Górka cielęca podana na smażonych boczniakach z ziemniakami i aromatycznym sosem pesto

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Cebulę podsmażyć wraz z boczniakami, czosnkiem, ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków Prymat.
Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie zmiksować tak, aby powstała jednolita gładka masa. Górkę cielęcą podsmażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Tak przygotowaną górkę cielęcą ułożyć na aromatycznych boczniakach z ziemniakami i skropić sosem pesto.

Zobacz więcej
Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola

Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola

Umyte i oczyszczone gicze zamarynować w oliwie, tymianku, soli czosnkowej i pieprzu. Po około 3 godzinach obsmażyć w rondelku na złoty kolor i zalać rosołem. Włoszczyznę pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do gotujących się giczy. Wywar doprawić solą i pieprzem. Gdy gicze będą miękkie, tzn. gdy mięso będzie odchodziło od kości, dodać pomidory, chwilę gotować, a następnie wyjąć mięso i przełożyć w ciepłe miejsce.
Ziemniaki umyć, osuszyć i piec w łupinie ok. 40 minut w temperaturze 140°C. Po wystudzeniu przekroić na pół i wydrążyć, zmielić jak na purée, dodać starty parmezan, mąkę, posiekaną bazylię, jajka i sól. Wyrobić ciasto, uformować wałek i kroić, jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.
Powstały podczas duszenia mięsa sos zmiksować, zabielić śmietaną, przecedzić przez sito i podawać wraz z mięsem i gorącymi gnocchi.

 

Zobacz więcej
Duszona gicz cielęca z gremolatą

Duszona gicz cielęca z gremolatą

Wszystkie składniki gremolaty dokładnie zmiksować lub utrzeć w moździerzu, doprawić do smaku.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią umyte, oczyszczone i osuszone mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek. Dodać czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wino i wywar, dodać pomidory, przykryć i dusić do miękkości, przewracając mięso od czasu do czasu. Całość doprawić do smaku. Podawać z sosem powstałym podczas gotowania oraz polentą lub gnocchi.  Przed podaniem całość skropić przygotowaną wcześniej gremolatą.

 

Zobacz więcej
Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy

Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do pieczeni, tymianku, soli czosnkowej i czarnym pieprzu. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane mięso piec około 40 minut w temperaturze 140°C. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Jajka drobno posiekać, wymieszać z pokrojoną w paseczki rzodkiewką, ogórkiem, kaparami, anchois i koprem. Całość wymieszać z łyżką majonezu i doprawić do smaku.
Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i rozdrobnioną rzeżuchą. Doprawić do smaku.
Używając okrągłej lub kwadratowej foremki przygotować torcik, przekładając na przemian plastry cielęciny i farsz jajeczny. Całe danie polać sosem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz więcej
Cielęcina z sosem z tuńczyka

Cielęcina z sosem z tuńczyka

Umytą, oczyszczoną i osuszoną cielęcinę zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, podlać winem i piec około 40 minut w temperaturze 150˚C.
Składniki sosu zmiksować do uzyskania konsystencji kremu i doprawić do smaku.
Upieczoną cielęcinę pokroić w cieniutkie plasterki i polać sosem. Podawać na zimno ozdobioną kaparami.

Zobacz więcej