KULINARNY TALENT 2017

6 kwietnia 2017 roku, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

Do walki o miano najlepszego z najlepszych stanęło dwunastu uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych podczas preselekcji przez Roberta Sowę i mecenasa konkursu – firmę Prymat.

Imprezę poprowadził pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany i lubiany dziennikarz telewizyjny – Krzysztof Ibisz.

Mottem przewodnim tegorocznego konkursu, a zarazem składnikami i produktami obowiązkowymi podczas przygotowywania dań były:
- filet ze skreia (norweskiego dorsza zimowego) ze skórą/ Norge
- przyprawy firmy Prymat
- produkty użytku domowego marki Stella
- mrożone warzywa lub owoce Oerlemans
- 20% śmietanka kulinarna Debic
Uczestnicy konkursu mieli 30 minut na przygotowanie ośmiu porcji dania konkursowego, a ponadto musieli wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku i estetyką podania. Presja czasu i wysokie wymagania jury z całą pewnością nie ułatwiały im zadania.

Finalny efekt oceniały dwa składy jurorskie - jury profesjonalne i degustacyjne.

Jury profesjonalne obradowało w składzie:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;
- Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;
- Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki". Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
- Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

Szefowie kuchni oceniali nie tylko walory smakowe i kompozycję dania, ale również aspekty związane z techniką wykonania i organizacją pracy.

W jury degustacyjnym zasiadali:
- Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa
- Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.
- Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET
- Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek
- Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich.
- Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy
- Marek Jaszczak - Prezes Zarządu firmy Stella Pack S.A.; prywatnie miłośnik sportów rowerowych i żeglarstwa, znawca wina i smakosz kuchni śródziemnomorskiej.

Po degustacji wszystkich dwunastu propozycji i podsumowaniu ocen wszystkich jurorów okazało się, że werdykt był jednomyślny. Jury profesjonalne i degustacyjne były zgodne w swoich ocenach. Wydawałoby się, że zawód kucharza jest całkowicie zdominowany przez mężczyzn, tymczasem w tegorocznej edycji konkursu wzięło udział wiele kobiet. Sześć z nich dostało się do ścisłego finału, a na podium stanęły dwie najzdolniejsze.

Na najwyższym stopniu podium stanęła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie (skrei w towarzystwie czarnej soczewicy, fasolki szparagowej, kawioru z malin i ryżowego tiulu) okazało się zdecydowanym numerem jeden.

Drugi był Maksymilian Smółka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (danie: skrei/ pietruszka/ melon/ malina/ grejpfrut), a trzecie miejsce zajęła Martyna Łukasik z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Kaliskiego w Turku.

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!


Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:
- mecenasom konkursu: Prymat, Stella i CID Lines
- sponsorom Głównym: Debic, Oerlemans, Winterhalter, Hotel Fabryka Wełny w Pabianicach
- sponsorom: N31 restaurant & bar by Robert Sowa, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Norge, Fine Dine, Hendi, Cheman, Aviko, Inter Europol, Badoit/ Evian.
- patronom medialnym: NewsGastro.pl, Papaja.pl, Food & Friends, DoradcaSmaku.pl; Biznes, restauracje & catering, Poradnik Restauratora, Akademia Kulinarna, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Kucharze.pl, Poland100 Best Restaurants, Wszystko dla kucharzy, Women’s Health, Men’s Health, Gastronomia na obcasach.
- oraz naszym wspaniałym jurorom i przemiłym gościom.

Miło nam, że byliście z nami i mamy nadzieję na dalszą współpracę podczas jubileuszowej 10 edycji konkursu Kulinarny Talent 2018. Do zobaczenia za rok!


Tegoroczna edycja potwierdziła innowacyjność, finezję i pomysłowość finalistów. Niepowtarzalne połączenia smakowe, nowoczesne techniki przygotowania i wyobraźnia plastyczna - to cechy wybitnych szefów kuchni, do grona których pretendują laureaci konkursu „Kulinarny Talent”.


"Jestem pełen podziwu dla tych młodych ludzi, którzy potrafią z niezwykłą odwagą i kreatywnością komponować smaki. Ich odwaga i bezkompromisowość zasługuje na najwyższe uznanie" - przyznał Marek Sierocki, smakosz kuchni hiszpańskiej i miłośnik ryb.

"Talent, pracowitość i wrażliwość kulinarna zasługuje na wielkie brawa. Okazuje się, że produkty, które były zmorą mojego dzieciństwa, zdefiniowane na nowo, smakują wybornie" - dodała Katarzyna Cichopek.

"Doskonałe kompozycje smakowe. Świetnie przyrządzone ryby, genialne sosy skompilowane z ciekawych składników i niesamowita kreatywność. Ptyś z kremem groszkowym, tiul z mąki, czy karmelizowany burak całkowicie mnie uwiodły" – podsumowała Agnieszka Kołodziejska.

"Chciałbym podkreślić, że polskie szkoły gastronomiczne dobrze przygotowują do zawodu i za to należą się brawa dla całej kadry nauczycielskiej.  Poświęcają swój nierzadko prywatny czas, uczą i towarzyszą swoim uczniom w ciągłym rozwoju" – powiedział Robert Sowa i na zakończenie dodał:  „Jestem szczęśliwy, że mój konkurs daje możliwość wyłonienia prawdziwych talentów i zapraszam za rok na jubileuszową, 10 edycję konkursu „Kulinarny Talent”.

Zapraszamy do galerii zdjęć (fot. AKPA/ Michał Baranowski).


 

PODSUMOWANIE DOTYCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU 

Zgłoszenia do ośmiu edycji konkursu w latach 2009-2016 przesłało prawie 320 osób, ale w finałach wystartowało tylko 96 uczestników.

Prowadzący. Gospodarzami poprzednich edycji wraz z Robertem Sową byli: Agnieszka Hyży, Marta Kuligowska, Filip Chajzer, Paweł Pochwała, Bartek Jędrzejak, Joanna Jabłczyńska i Dorota Wellmann.

Degustacyjne jury gwiazd tworzyli: w 2016 roku - Ewa Wojciechowska, Katarzyna Dowbor, Mariusz Czerkawski i Jacek Kopczyński; w roku 2015: Weronika Książkiewicz, Anna Wendzikowska, Odeta Moro, Paulina Smaszcz-Kurzejwska i Łukasz Zagrobelny; 2014 - Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, Filip Bajon, Jacek Kret dr n. med. Michał Michalik; 2013 – Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Marcin Mroczek i Tomasz Iwan; 2012 – Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow i Roman Kołtoń; 2011 - Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe); 2010 – Ewa Wachowicz, Maciej Nowak, Zygmunt Chajzer; 2009 - Katarzyna Cerekwicka, Agnieszka Popielewicz i Ilona Felicjańska.

W jury profesjonalnym zasiadali: Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Józek Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała, Teo Vafidis, Filip Schmidt, Artur Świerżewski, Tomasz Pawlusek i Wiesław Bober.

Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Agnieszka Popielewicz, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.

Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).


 

Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z poprzednich edycji konkursu KULINARNY TALENT...