KULINARNY TALENT 2018

22 marca br., podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018 - najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 10. jubileuszowa edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.

Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej. Event poprowadzili Robert Sowa i Krzysztof Ibisz, dopingując młodych kucharzy w wyścigu o dobry smak, czas i walory estetyczne.

fot. Piętka Mieszko/ AKPA

„Tegoroczna edycja konkursu pokazuje, jak wiele zmieniło się przez tę dekadę w gastronomii. Uczestnicy mogą pracować na nowoczesnym sprzęcie, który znacznie ułatwia im pracę, ale również korzystać z produktów, których kiedyś nie było. Wystarczy choćby wymienić topinambur, kmin rzymski, czarnuszkę. Sam jestem ciekaw, na ile kreatywnie podejdą do zadania i co nam pokażą" - powiedział Robert Sowa.

Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. W tym roku były to:
- comber z jagnięciny brytyjskiej z kością
- minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat
- frytki z batatów marki Farm Frites
- minimum 1 produkt marki Bonduelle Food Service (do wyboru spośród następujących: Mieszanka grzybów, Boczniaki mini, Karczochy krojone serca, Groszek cukrowy młody Snow Peas, Pasternak krojony, Salsefia krojona minute
- napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium: czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem
- minimum 1 produkt ZT Kruszwica wybrany spośród następujących: Kruszwica Olej z esencją masła, Kujawski tłoczony na zimno – len, Kujawski 3 ziarna, Oliwier arachidowo-rzepakowy
- Ser Bursztyn

Ponadto uczestnicy mieli na przygotowanie dania jedynie 40 minut! Presja czasu, stres, obecność kamer i wysokie wymagania jury nie ułatwiały zadania uczestnikom.

Pierwsze miejsce 10. jubileuszowej edycji konkursu "Kulinarny Talent" zajął Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.

„W ostatniej chwili dowiedziałem się, że muszę zastąpić innego finalistę i miałem dwa dni na to, żeby przygotować się do konkursu. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się wygrać. Moje danie to: Pampuchy z combrem jagnięcym marynowanym w naparze z herbaty miętowej z kuminem / prażynka ze skóry jagnięcej / purée z pasternaku z wasabi / grillowane kimchi / chrobotek” – powiedział zwycięzca.

Drugi na podium był Norbert Szefer reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który przygotował jagnięcinę z grateną z batatów, purée z salsefii, galaretką miętową, sosem jałowcowym i glazurowaną rzepą.

Trzecie miejsce zajęła Iwona Rajwa z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju za danie: comber jagnięcy/ groszek cukrowy/ frytki z batatów.

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!

Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller i uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski, oraz jury degustacyjne w składzie: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik, Rafał Maserak i Bartosz Hasulak/ Bonduelle.

Trzeba przyznać, że świadomość kulinarna jury degustacyjnego była w tej edycji imponująca. Rafał Maserak, zwycięzca programu TOP Chef Gwiazdy zwracał uwagę na najdrobniejsze detale - od stopnia wysmażenia mięsa, po łączenia smaków, czy wreszcie odpowiednią i adekwatną ilość przypraw.

„Rzeczywiście moje podejście do kuchni zmieniło się od momentu, kiedy wygrałem Top Chefa.  Kibicuję tym młodym ludziom, bo wiem, jak trudne i wymagające zadanie przed nimi stoi” - przyznał Maserak. Okazuje się, że wielkim znawcą kuchni, a już na pewno potraw mięsnych jest również Andrzej Sołtysik, którego dziadek miał własną masarnię.

„Od dziecka jestem wielką miłośniczką gotowania. Pochwalę się, że pierwsze dane przygotowałam w wieku czterech lat i było to omlet z pomidorami i ziołami. Degustując dania szczególną uwagę zwracam na teksturę i strukturę. I tu rzeczywiście kilka pomysłów całkowicie mnie uwiodło” - przyznała Hanna Lis. Dziennikarka i podróżniczka dodała, że gotowanie jest dla niej formą relaksu.

„W gotowaniu tak, jak we wszystkim liczy się artyzm i finezja. To wymaga dużego nakładu pracy, ogromnego wysiłku i nierzadko nieprzespanych nocy. Spróbowałam dziś wielu genialnych potraw. Bardzo smakowała mi galaretka z zielonego groszku, ale równie mocno doceniam pomysł dodania sosu z jeżyn” - powiedziała Agnieszka Hyży.

Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o trzy kryteria: użyte techniki, kreatywność i estetyka podania oraz dobór składników i smak. Po degustacji wszystkich dwunastu dań jury udało się na liczenie głosów.

„Ci młodzi ludzie stanęli dziś przed jednym z ważniejszych egzaminów. To bardzo ciekawa edycja pod względem zróżnicowanych smaków i ciekawych technik"- powiedział Dawid Łagowski.

„Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać obowiązkowe produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania. Dzisiejszy zwycięzca był bezkonkurencyjny, co więcej jednogłośnie wybrany przez oba składy jury. Praca była bardzo kreatywna, smaczna i świetnie  przygotowana" - podsumował konkurs Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury.

Podczas konkursu odbyły się liczne pokazy i degustacje. Publiczność i goście konkursu mogli skosztować:
- dań na bazie produktów Bonduelle Food Service przygotowywanych przez Mariusza Gachewicza
- frytek Farm Frites, które serwował Patryk Dziamski
- świeżo wyciskanych soków i przepysznej kawy na stoisku 4Swiss
- herbat Premium oraz napoi Green Up i Naturalnej Ice Tea marki Herbapol
- jagnięciny brytyjskiej serwowanej przez Kevina Aistona
- słodkich i słonych przekąsek oraz mini hamburgerów Inter Europol
- sera Bursztyn

Z okazji jubileuszowej 10.edycji konkursu Pani Urszula Potęga, Prezes Zarządy MT Targi Polska S.A. wręczyła Robertowi Sowie pamiątkowy kitel.

Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:
- mecenasom konkursu (Prymat Gastroline, Farm Frites, Bonduelle Food Service, 4Swiss);22
- sponsorom głównym (Herbapol, Hotel Fabryka Wełny Pabianice, Hendi, FineDine, Grafen);
- sponsorom (restauracje N31 i Z 57 by Robert Sowa, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Winterhalter, Bursztyn, ZT Kruszwica, ChemaN, Inter Europol, AHDB brytyjskiesmaki.pl, Badoit/ Evian, 123gastro.pl);
- patronom medialnym (NewsGastro.pl, Food & Friends, DoradcaSmaku.pl, Biznes, restauracje & catering, Papaja.pl, Poland 100 Best Restaurants, Wszystko dla kucharzy, Poradnik Restauratora, Akademia Kulinarna, Kucharze.pl, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Gastronomia na obcasach);
- oraz naszym wspaniałym jurorom i przemiłym gościom.

Miło nam, że byliście z nami i mamy nadzieję na dalszą współpracę podczas kolejnej 11 edycji konkursu Kulinarny Talent 2019. Do zobaczenia za rok!

Zapraszamy do galerii zdjęć (fot. AKPA/ Mieszko Piętka) i do polubienia naszego konkursowego fanpage'a :)


PODSUMOWANIE DOTYCHCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU 

Dotychczas do konkursu zgłosiło się prawie 360 chętnych, ale w finałach wystartowało tylko 108 kucharzy.

Prowadzący. Gospodarzami poprzednich edycji wraz z Robertem Sową  byli: Krzysztof Ibisz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Dorota Wellman, Joanna Jabłczyńska, Bartek Jędrzejak, Paweł Pochwała i Marta Kuligowska.

Degustacyjne jury gwiazd tworzyli m.in.: Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska, Olga Bończyk, Marek Sierocki, Tomasz Dedek, Marcin Żewłakow, Marek Jaszczak (Prezes Stella Pack SA), Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska, Łukasz Zagrobelny, Ewa Wojciechowska, Katarzyna Dowbor, Mariusz Czerkawski i Jacek Kopczyński, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer, Maciej Nowak, Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe), Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow, Roman Kołtoń, Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan, Marcin Mroczek, Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, Filip Bajon.

W jury profesjonalistów zasiadali: Jerzy Pasikowski, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Wiesław Bober, Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Joseph Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała, Teo Vafidis, Filip Schmidt, Tomasz Pawlusek i Wiesław Bober.

Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Marcin Przybysz, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Agnieszka Popielewicz, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.

Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).


 

Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z poprzednich edycji konkursu KULINARNY TALENT...