‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Udział w projekcie Inspiracje Kulinarne Farutex

W kwietniu i maju 2009 roku wraz z Karolem Okrasą uczestniczyłem w cyklu pokazów Farutex – Inspiracje Kulinarne. W ramach projektu odwiedziliśmy pięć polskich miast: Zieloną Górę, Bydgoszcz, Szczecin, Kraków i Lublin, przygotowując dla zaproszonych Gości potrawy z wykorzystaniem najlepszych produktów z oferty firmy Farutex: warzyw Oerlemans, ziemniaczków i frytek Farm Frites oraz ryb i owoców morza Limito.

kulinarne-inspiracje1 kulinarne-inspiracje2

Specjalnie na potrzeby pokazów skomponowałem pięć dań, które były serwowane podczas naszej kulinarnej podróży po Polsce. Były to:
- fagottini z zielonymi szparagami, suszonymi pomidorami, szynką i serem parmezan
- filet mignon z kozim serem, suszonymi pomidorami, rukolą i sosem balsamico
- górka cielęca z sosem jarzębinowym, frytkami i aromatycznymi warzywami
- krewetki królewskie z sosem cytrynowym i sałatką owocową
- schab jagnięcy w kruszonce podany z pesto, sałatką z serem feta, oliwkami, pomidorami i kolorowymi paprykami.

kulinarne-inspiracje3 kulinarne-inspiracje4

Naszymi Gośćmi byli właściciele, managerowie i szefowie kuchni restauracji i hoteli z całej Polski współpracujący z firmą Farutex, co było dla nas bardzo mobilizujące, bo przygotowywaliśmy pokazy i degustacje dla profesjonalistów reprezentujących tę samą branżę.

Oprócz przygotowanych przeze mnie i Karola dań, Goście mieli również okazję spróbowania potraw przygotowanych przez doradców kulinarnych Farutex - Premium Cook oraz degustacji wyśmienitych lodów Zielonej Budki, przepysznych ciast z oferty Erlenbacher oraz aromatycznych herbat Richmont.