Dossier

Robert Sowa -  kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Autor książek kulinarnych: "Krok po kroku z Robertem Sową" (kwiecień 2016), „Cztery Pory Roku” (2014), „Życie kocha jeść (2011), „W poszukiwaniu smaku doskonałego” (2009), „Esencja Smaku” (2006). Współautor „Księgi Szefów Kuchni” (2013).

Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” i „Meta Disco” w kilku miastach w Polsce.

Telewidzowie wiele lat oglądali Roberta Sowę w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym od wielu lat show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). Od września 2012 gotował w „Pytaniu na śniadanie”, od marca do czerwca 2013 występował w programie „Życie od kuchni” (TVP 2), a jesienią 2013 roku można go było oglądać w TVP 1 w programie „Sąsiad na widelcu”. Od jesieni 2013 do czerwca 2014 występował w roli prowadzącego magazyn kulinarny „Przepis dnia” emitowany we wszystkie dni powszednie w TVP 1 przed wieczornym wydaniem Wiadomości. od lutego do sierpnia 2016 był gospodarzem programu kulinarnego „Mój przepis na…”, emitowanego od poniedziałku do piątku w Polsacie.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i Bad Ischl. Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił, skupił się na rozwoju swojego Studia Kulinarnego i planował otwarcie autorskiej restauracji.

W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej.

Od września 2012 roku do czerwca 2015 roku właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele. W październiku 2015 roku otworzył nowy lokal N31 restaurant & bar by Robert Sowa w centrum Warszawy, na ul. Nowogrodzkiej 31. Podstawą autorskiej restauracji Roberta Sowy są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób. Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia  smakowe oraz otwarta kuchnia są odzwierciedleniem pasji, z jaką Roberta Sowa stworzył swój "drugi dom". Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesnego miejsca - lubianego i odwiedzanego przez licznych amatorów kuchni Roberta.

Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest również jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza. To także  propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2016, 2015, 2010 i 2011 rok), „Złote przeboje na wakacjach (2013 i 2014 rok), Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008” oraz „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala”.

Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d'Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

Pomysłodawca i twórca "Kulinarnego Talentu" najbardziej medialnego konkursu dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, który co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej.

 

Nagrody i wyróżnienia

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”. W 2011 roku otrzymał wyróżnienie 15 lat współpracy z targami EuroGastro.

W grudniu 2012 roku nagrodzony tytułem „Profesjonalista Roku WPROST” w kategorii catering, restauracje, dobry smak. W 2013 roku Robert Sowa otrzymał statuetkę Magazynu VIP za popularyzowanie sztuki kulinarnej oraz promowanie polskiej kuchni i kultury na świecie oraz tytuł TOP CHEF przyznany Osobowości Kulinarnej Roku 2013 przez Poland 100 Best Restaurants. W czerwcu 2015 roku otrzymał tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej przyznany przez Kapitułę Konkursu "Kuchnia Polska wczoraj i dziś" oraz Statuetkę Oskara Kulinarnego przyznawaną przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. W październiku 2015 roku podczas gali Poland 100 Best Restaurants otrzymał nagrodę Live Cooking Tour za wakacyjne gotowanie podczas radiowych tras koncertowych.

W kwietniu 2016 odebrał dwie nagrody przyznane jego autorskiej restauracji N31 by Robert Sowa - "Sukces Roku 2016" i "Złoty Widelec". 15 października 2016 roku Podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016 otrzymał aż trzy nagrody - autorski konkurs Roberta "Kulinarny Talent 2016" mianowano IMPREZĄ KULINARNĄ ROKU 2016, "Krok po kroku z Robertem Sową" została KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2016, a dokładnie rok od rozpoczęcia działalności N31 restaurant & bar by Robert Sowa zdobyła GRAND AWARD - TRZY WIDELCE PLUS.

27 listopada 2016 roku restauracja N31 by Robert Sowa otrzymała rekomendację i dwie czapki prestiżowego żółtego przewodnika Gault&Millau.