Przepisy

Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką drobiową

Dla ilu osób: 4
Okazje:  Wigilia, Boże Narodzenie
Składniki:

1 kaczka
200 g podudzi z indyka ze skórą
2 namoczone w mleku kajzerki
1 pokrojona w kostkę cebula
5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku
100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej
1 mały pęczek natki pietruszki
2 jajka
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat do smaku 
Przyprawa do drobiu po myśliwsku, majeranek Prymat do smaku


Sposób przyrządzania:

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę. Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek. Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym.



powrót
KontaktMapa StronyPolityka cookies

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celu świadczenia usług i w celach statystycznych. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, w jej ustawieniach. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies, kliknij „Zamknij”. Jeżeli nie wyrażasz zgody – zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce cookies

Zamknij X